Saturday, March 13, 2010

Bismillahirrahmanirrahim.....
Salam kwn2...
da lame xmenulis sbb malas nk bukak blog..(ayt cm da lame wat blog..huhu)..baru arini terlintas nk menulis..2 pon sbb xtertahan rase sdey kt at ni..
juz wan 2 share wit anyone who like 2 share..
rase sgt sdey, kesian,marah,benci,geram,nyampah n xtau nk wat pe....y am i feeling such thing??
act,ak baru mendenga luahan seorg shabat ku y skrang ni ngah rase down gle..
Before i start to tell wat actually make me feel this way, ak doa moga aku n sume y membaca ni dijauh kan ngn sikap xberperikemanusiaan n sume y buruk2..
ok...while listening to her juz now,air mate aku tbe2 jatuh..tanpe aku sedar..Ya Allah..nape masih ade org y sgt kejam tok memusnah kan rumah tangga org laen...xkira lah lelaki o pmpn...but in this case, im speakin bout the ladies..
agaknye dah mmg jd trend kot pmpn skang amek laki org..n laki pon pe lg kan..lo dah dpt y mude begetah..suke la dorg...ye,mmg laki ade hak..hak kawen 4..2 pon lo dorg adil..tp boleh ke laki skang ni adil...hmmm...aku pon xbrani nk komen byk,sbb aku pon manusia biase n xlepas lg dalam mmilh psgn idup...moga aku dijauhkan ngn laki cmni...
sblm ni,aku nye tgk kt tv je...so xde feel sgt..mlh aku pandang sume ni remeh...tp 2 dlu...skang ni,everything juz happen rite in front of my eyes..betapa kejam nya pmpn cmni...aku xtau wat exactly playing in their mind...desperate gle??xckup ksh syg??xde kawan??duit??rupe??sume xmasuk akal...i really want to know wat r u people thinking ble bercinta ngn laki org....
ok...this is life...lo kte xkena mmg kite pandai ckp,lo dah tekena baru tenganga....tp alhamdulillah..aku xpenah ade rase sume 2..aku dah bersyukur ngn idup aku,family aku,kwn2 aku...i luv them so much..aku xpenah rase sunyi...sampai kdg2 aku rase pelik,nape ade manusia y sanggup berlaku kejam pada org as long as they get wat they want...
aku sdey ble dga cite sal mber2 aku y fmly de kucar kacir sal pmpn spesis cmni....almost everyday,aku nmpak depan mate aku penderitaan seorg ibu y bekorban tok besarkan ank2 die y xpernah dihargai oleh sorg laki y bernama suami...tahan derita mereka tok kebahagiaan ank2...setia ngn suami mereka,bg makan minum, bsusah payah jage ank2 n keje lg...tp kt blakng,suami cr pmpn laen..pelok cium pmpn laen,belai pmpn laen,bg duit kt pmpn laen,manje2 ngn pmpn laen...nauzubillah...saketnye rase y dtanggung hanye Allah y tau...setiap ari menangis tanggung kesedihan,tp laki kua cr betina laen...y dorg tau,blk umah nk marah2,tengking bni...tengking ank2...duit tok bni payah skali,tp tok pmpn laen pantang kene gesel....cm air je duit......wat poor betina...Ya Allah..jauhi aku dr perkara2 sebegini....
spanjang y aku tau,lo bnd cmni ade due kes..1-pmpn 2 xtau laki da ade ank bni 2-pmpn 2 mmg sedia mklum de dah beranak bni.....so,tok kes y pertama mgkin leh dimaafkan,n myb lepas de tau de stop...tp kes y kedua,mmg sial la pmpn 2....mmg xde sifat kemanusiaan,selfish,angkuh.....xpk ke ank2 de...xpk ke bni de...xpk ke dosa pahala...hmm,mmg la aku bukan baek sgt nk ckp org cmni..tp atleast kene pk prasaan org laen kot..tp xtau lah lo dah terlanjur cinta..cinta bangang nafsu pe ntah...aku pon naek plek..pe la y pmpn2 cmni dah bg kt laki 2 smpai melekat btol...hukhuk...
buat shabat2ku y pernah melalui situasi ini, jika anda sbg mangsa or pemangsa...sma2 la kite doa y terbaek,n moga Allah buka kn ati kite tok mmemilih y benar...jgn la kite bertindak ikut prasaan...doa byk2..Allah maha Mendengar..Dia maha tahu ape y terbaek tok kite....n sabar la kwn2 ku...2 y plg penting...
data all 4 now...
n plis do leave any coment on this k...=)
salam....

4 comments:

Nurul Mardhiah said...

if it happens to people we love most ... lets say it happen to our mother ... we see she sad, cry, grieve and hurt ... because of the existence of the third person ... trying to imagine if this happened to .. your mother ..
I appeal to those outside there ... not offensive to other women ... you must not want it also happens to yourself ...

JiwaKetaM said...

kes1:pmpuan tu xtau laki tu dh kawen
kes2:pmpuan tu tau laki tu dh berbini beranak-pinak
kes3:aku..kwn kau..berada di golongan kes 2..cukup tajam,cukup pedih..lets say laki tu mmpu,i guess there should be no problem..aku pon pkir pnjg gok,ye,dia suami org..knape nk pilih suami org kalo yg teruna ada..tp,berbalik pd persoalan hati..kita xpatot judge sum1 unless we are on the same shoe..bercakap mlalui pngalaman..ye,mgkin ade yg desperate smpai snggup hncurkan r/tngga org,tp xsemua gitu..ada yg berundur,yg mengalah dgn hakikat bhwa dia suami org..once,u are meant to be in this situation,susah tuk lupa..bnyk kes knape suami cri pmpuan lain..abaikan kisah sedih yg berlaku pd mmber anda tu skejap..ni,cerita si suami yg xbhgia dgn layanan si isteri n berusaha keras baiki hbgn,tp still got nothing dan dia mmpu tuk kawen laen..tp sbb apply kan situasi ini kpd mak kita,for sure,yg pempuan tu kalo hati dan akalnye waras,xkan kawen ngn suami org itu..tp apa yg aku cuba titikberatkan kt sini adalah,cuba fhm setiap situasi dan bru nilai..anda mmpu mmahami situasi mmber anda,mgkin anda mmpu memahami situasi pmpuan yg terjatuh cnta dgn suami org..bkn xcukup kasih syg,bkn xde kwn2..tp kdg2 manusia ni tersilap langkah..prasaan ni,susah..smpai tahap kita betul2 nk mmiliki sumthing or sum1,we'l go for it tnpa fikir what's the coincidence,dan apa yg bakal terjadik pd masa depan org lain..syukur,aku tdk setamak itu..it's not that i wanna compare u to others,cuma kdg2 seorg kwn perlukan kata nasihat/kata sokongan drp rakannya bukan cacimaki bkn sumpahseranah dgn mnilai semua pmpuan 'begitu' adalah sama..we are totally not the same..masih teringat reaksi anda,saat aku beritahu ttg perasaan aku..directly u give me that look..without knowing how i really felt that moment..aku tau,one of ur fren is a bit bitch,tp,aku xsmpai ke tahap nk hncurkan r/tngga org..masih waras di hati dan akal..insyaallah..tergerak tuk komen stelah agak ngilu mbaca entry anda kali ini..yap,kalo bnde ni terjadik kt mama aku pon,i'll snatch the girl's head off..but for certain cases,mgkin perlu pertimbangkan apa yg sebenarnya terjadi..=)

singleguardian said...

pjg siot....kalah aku...
hahaha...slmt berblog...

JiwaKetaM said...

xtmbul soal pnjg pndek,atau kalah menang..slmt berblog juga

Post a Comment